Blålusabyn
Vad är en blålus? Ingen som vet faktiskt. Jag har inte hittat namnet Blålusabyn i skrift någonstans men det lever i ”folkmun”. En gissning har varit att det har med blåkläder att göra, det var många arbetare som bodde här. En annan är att namnet först förekom som namn på byn Sandbäcken ett stenkast västerut. Folket där var väldigt fattiga och Blålusabyn blev som ett skällsord. Det tyckte inte folket i Sandbäcken om och flyttade då över namnet till det som vi dag kallar Blålusabyn. Där verkade man vara ännu fattigare! Numera är byns mark till största delen förvandlad till åkerjord.
På en historisk vandring med Hembygsdföreningen 28 maj 2008, berättade Mona Lundgren om sina minnen från byn. Vi kunde fortfarande se spåren av sammanlagt 5 hus: Skogen, Ringshagen, En backstuga u. Ringshagen, Petterastugan/Ringshagen och Björkhagen.
Läs mer om Skogen och Björkhagen på separata sidor!
Petterastugan/Ringshagen
Idag en innehållsrik torpruin. Ett tydligt nedersta bjälklag fanns kvar och inne i detta en stor stenhög med både tegelstenar, gamla plåthinkar och en järnspis! Kan detta ha varit Petterastugan? På bilden ser man att stugan var träspånsklädd, vilket förmodligen var ganska ovanligt. Småspik fanns kvar på bjälkarna (för små för att ha spikats i läkten) vilket kan tyda på detta. Stugan skall ha övergivits i början av 1900-talet och stod öde när bilden togs.
Ödetorpet Ringshagen finns fortfarande kvar. Till vänster om äppelträdet i mitten på bilden finns en torpruin som vi tror kan vara Backstugan u. Ringshagen.
Den gamla ladugården som hörde till Ringshagen.