Torsö Hembygdsförenings Torpinventering
Välkommen till vår hemsida där vi presenterar “fynd” från forskning i öns historia, gamla boplatser, ödetorp, fornfynd, vägar och stigar!
Torpinventeringsgruppen startade redan 1985 och fortsatte några år under 80-talet. 2004 fick den en nystart under ledning av torsöbon Nils Gustafsson. Mellan 2004-2013 placerades 48 skyltar vid ödetorp runt om på ön. Nils forskade först kring ödetorpets historia i husförhörslängderna (Kyrkoarkivet) och sammanställde en presentation över dem som varit boende på torpet. Till hjälp i sökandet av ödetorpens placering användes det fantastiska material, kartor, fotografier och beskrivningar, som John Gustavsson (en av intiativtagarna till bildandet Torsö Hembygdsförening 1982) tog fram under andra halvan av 1900-talet.
En annan forskare som betytt oerhört mycket för bevarandet av öns historia är prosten Nils Forssell (1899-1980). 1942 utnämndes han till kyrkoherde på Torsö och flyttade in i prästgården mitt emot Torsö kyrka. Hans intresse för bygdens historia var stort och hans forskning har resulterat i ett flertal skrifter, böcker och kartor. Han kunde ofta ses på sin cykel när han trampade runt på ön för att besöka människorna i Torsö församling. Denna hemsida har också honom att tacka för bevarandet av öns historiska arv så att det har kunnat leva vidare.
Från 2014 – 2022 blev aktiviteterna i torpinventeringsgruppen vilande. Det arbete som gjordes under denna tid var en digital presentation av ödetorp, torp & gårdar på Torsö – denna hemsida, med Pia Rosén som forskare och webbredaktör.
Idag, 31 oktober 2022, har vi väckt nytt liv i Torpinventeringsgruppen som först ämnar uppsöka de ödetorp som redan är skyltade för att åtgärda och se till att skyltarna står kvar och är i gott skick. Sedan är det bara att leta och forska vidare. Det finns så mycket mer att leta fram ur det fördolda, inte minst när det gäller hur livet en gång tedde sig i torparstugorna runt om på ön som för länge sedan försvunnit men kanske vi kan finna spåren efter dem: en jordkällare, ett gammalt äppelträd, stenar i en husgrund, snöbärsbuskar….
Våra källor för forskning är:
Torsö Hembygdsförenings arkiv - en “guldgruva”.
Lantmäteriet har en länk "Historiska kartor" lättillgängligt publicerade, där ett mycket stort antal kartor ingår, tillgängliga för egna efterforskningar och utan kostnader.
Riksarkivet har bland annat kyrkböcker, jordeböcker, landskapshandlingar och husförhörslängder.
Riksantikvarieämbetet är en nationell myndighet med ansvar för kulturmiljön och kulturarvet och som också har verksamhet på lokal nivå i länen. I "Fornsök" på nätet, erbjuds möjligheten att lokalt med karta söka fornlämningar och ödegårdar med information.
En del uppgifter kommer från hembygdsföreningarna runt om i Sverige.
Historiska händelser Torsö & Bromö (en bok utgiven av Torsö Hembygdsförening 2012 i samband med föreningens 30-årsjubileum) är en samling bilder målade av konstnär Kjell Fristedt, i många år boende på Torsö. Dessa fantasieggande och fantastiska bilder med tillhörande texter skrivna av hans fru Berit, har också inspirerat mig. Många av dessa bilder finns också med på denna hemsida.
Ödetorpet Skogen, under Bölstad
Nisse Gustafsson skyltar ödetorpet Lundsberg 2013
Prosten Nils Forssell
Den gamla vägen till Lilla Kvarnkärr